Receptek

     

    Paradicsomleves betűtésztával

    Fokhagyma krémleves

    Palóc leves

    Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel

    Pulykavadas penne tésztával

    Tejfölös rakott kel

    Sajtos pogácsa (A közkedvelt Márton recept!)

    Szalagos fánk sárgabarackízzel

    Aranygaluska vanília sodóval

     

    Paradicsomleves betűtésztával

    Hozzávalók:

    • 1 liter 100 %-os paradicsomlé (dobozos)
    • kevés olaj
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
    • cukor
    • ételízesítő
    • betűtészta

    paradicsomleves betűtésztávalElkészítés:
    A vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Hakész, lehúzom a tűzről, és néhány percet várok, hogy ne legyen túl forró (különben megég a paprika). Ezután beleteszem az őrölt paprikát, elkeverem a hagymával. Beleöntöm a paradicsomlevet, és még kb. fél-háromnegyed liter vizet. Majd beleteszek 3-4 evőkanál cukrot, 1-2 evőkanál ételízesítőt és egy nagy csipet sót. Ezután felforralom. Forrás után érdemes megkóstolni és újra fűszerezni. Amikor az ízek jól összeforrtak (csupán pár perc), leveszem a tűzről és átszűröm, hogy a hagyma ne rontsa az összképet. Újra tűzre teszem, és amint újra felforr, beleteszek 2-3 marék betűtésztát. Aki sűrűn szereti, az tehet bele többet is. Amint a tészta megfőtt kész is a remekmű!

     

    vissza a tetejére

     

    Fokhagyma krémleves

    Hozzávalók:

    • 1 közepes vöröshagyma
    • 2 evőkanál vaj
    • 12 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál liszt
    • 3/4 l húsleves
    • 2,5 dl tejszín
    • frissen őrölt bors
    • frissen reszelt szerecsendió
    • 1 evőkanál citromlé

    fokhagyma krémlevesElkészítés:
    Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

     

    vissza a tetejére

    Palóc leves

    Hozzávalók:

    • 1 kg marhahús (lábszár, vagy bármi, amiből gulyást szoktunk készíteni)
    • füstölt szalonna
    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 kg zöldbab
    • 60 dkg krumpli
    • 2-3 babérlevél
    • 1 csokor kapor
    • 2 szem paradicsom
    • 2 szem paprika
    • pirospaprika
    • 2 dl tejföl
    • 2 dl tejszín
    • liszt
    • kevés olaj

    palóc levesA füstölt szalonnát megpirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonna zsiradékjában üvegesre dinszteljük. Beletesszük a felkockázott húst. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra). A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a leves alap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

     

    vissza a tetejére

    Fő fogások:

    Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel

    Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 4 dkg gépsonka,
  • 8 dkg trappista sajt
  • 8 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl olaj

  • hangási göngyölt sertéskarajElkészítés:

    A sertéshúsból 4 szeletet levágok, vékonyra kiklopfolom, megsózom. A szeletek tetejére 1 szelet sonkát, erre egy szelet sajtot teszek, és szorosan összetekerem, esetleg hústűvel összetűzöm.
    Lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban, lassú tűzön készre sütöm.
    Párolt rizzsel tálalom.

     

    vissza a tetejére

    Pulykavadas penne tésztával

    Hozzávalók 4 főre

    • 8 szelet pulykamell (kisujjnyi vastag)
    • 8 csík füstölt szalonna
    • 6 db nagy sárgarépa
    • 2 db fehérrépa
    • 2 nagy hagyma
    • 3-4 ek olaj
    • 2 kk cukor
    • 2 dl tejföl
    • 1 lapos ek liszt
    • kevés citromlé
    • 1 kk mustár

    Elkészítés:
    A hússzeleteket vékonyan megkenjük mustárral, majd egy lábosba helyezzük, amiben főzni fogjuk. 1-1,5 liter vizet forralunk, beledobjuk a babért, borsot. Ebben a felkarikázott zöldségeket félpuhára főzzük, a végén kevés ecettel ízesítjük, majd forrón az egészet a  húsra öntjük. Hűtőben, letakarva hagyjuk állni egy-két napig, hogy jól összeérjen. Felhasználáskor kivesszük a húsokat a pácléből, a szeleteket füstöltszalonna-csíkokkal megtűzdeljük és hirtelen átsütjük serpenyőben, olajon. A húst visszatesszük a páclébe és a zöldségekkel együtt puhára pároljuk. A puha zöldségeket kivesszük, kevés lével tumixoljuk, majd visszaöntjük a húsra. (A babér nem, de a szemes bors mehet a turmixgépbe.) Tejfölös habarással sűrítjük, mustárral, citromlével, sóval ízesítjük, karamellizált cukrot (kis vízzel összefőzve) csorgatunk bele. (A habarás elmaradhat, ha a zöldségpüré kellően sűrű, ilyenkor mindenképp tejföllel tálaljuk.) Sós vízben főtt penne tésztával tálaljuk.

     

    vissza a tetejére

    Tejfölös rakott kel

    Hozzávalók:

    • 1 kisebb fej kelkáposzta
    • 30 dkg darált hús
    • 20 dkg rizs
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 db tojás
    • ételízesítő
    • húsleveskocka
    • petrezselyem
    • őrölt feketebors
    • őrölt csípős pirospaprika
    • köménymag
    • kakukkfű
    • szerecsendió
    • olívaolaj
    • tejföl
    • reszelt trappista sajt

    tejfölös rakott kelElkészítés:
    A megmosott káposztaleveleket forró vízben, melybe húsleveskockát, ételízesítőt és köménymagot tettem, félig megfőzöm. Egy edényben a rizst is félig megfőzöm.
    Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinsztelem, a végén rádobom a fokhagymát és a darált húst. Kevergetem, míg a hús kifehéredik, keverőtálba teszem a rizzsel együtt, ráütök 1 tojást, hozzáadom az összevágott petrezselymet, megszórom a fűszerekkel (só, bors, paprika, kakukkfű, kevés szerecsendió), jól összekeverem.
    Egy hőálló edénybe fektetem a kelkáposztalevelek felét, beborítom a töltelékkel, majd erre jön a kelkáposztalevelek másik fele. Meglocsolom tejföllel, s megszórom reszelt sajttal.
    Előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél óra alatt, fóliával letakarva megsütöm. A végén fólia nélkül arany barnára grillezem. Tálaláskor teszek rá még tejfölt.

     

    vissza a tetejére

     

    Sütemények:

    Sajtos pogácsa (A közkedvelt Márton recept!)

    Hozzávalók:

    • 3 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 1 kávéskanál cukor
    • 5 dkg növényi zsiradék
    • 2 tojássárgája
    • 50 dkg liszt
    • 2 dl tejföl

    sajtos pogácsaElkészítés:
    3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 kávéskanál cukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg növényi zsiradékkal, 2 tojássárgájával, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk, egészen addig amíg hólyagos nem lesz. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és 3 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben készre sütjük.

     

    vissza a tetejére

    Szalagos fánk sárgabarackízzel

    Hozzávalók:

    • 3 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 1 evőkanál porcukor
    • 5 dkg növényi zsiradék
    • 2 tojássárgája
    • 50 dkg liszt

    szalagos fánkElkészítés:
    3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

     

    vissza a tetejére

    Aranygaluska vanília sodóval

    Hozzávalók:

    • A tésztához:
    • 40 dkg liszt
    • 2 tojássárája
    • 4 dkg olvaszott margarin
    • 2 dkg élesztő
    • 3 dkg cukor
    • 2,5 dl tej
    • késéhegynyi só 
    • A töltéshez:

    • 5 dkg margarin
    • 10 dkg darált dió
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg mazsola
    • reszelt citromhéj 
    • A vaníliasodóhoz:

    • 1 liter tej
    • 1 csomag vaníliás puding
    • cukor

    Elkészítés:
    1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk.

    A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.

     

    vissza a tetejére

     




telefonos rendelés Telefonos rendelés:

06-24/520 755

menü rendeléseMenü rendelése

(Kérjük, hogy az e-mailben adja meg pontos címét, nevét, telefonszámát, és a megrendelt menük adatait)

május-júniusi menük