Receptek
- 1 liter 100 %-os paradicsomlé (dobozos)
- kevés olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
- cukor
- ételízesítő
- betűtészta
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 12 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3/4 l húsleves
- 2,5 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kg marhahús (lábszár, vagy bármi, amiből gulyást szoktunk készíteni)
- füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kg zöldbab
- 60 dkg krumpli
- 2-3 babérlevél
- 1 csokor kapor
- 2 szem paradicsom
- 2 szem paprika
- pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- liszt
- kevés olaj
- 50 dkg sertéscomb
- 4 dkg gépsonka,
- 8 dkg trappista sajt
- 8 dkg liszt
- 1 tojás
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl olaj
- só
Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel
Sajtos pogácsa (A közkedvelt Márton recept!)
Szalagos fánk sárgabarackízzel
Paradicsomleves betűtésztával
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Ha kész, lehúzom a tűzről, és néhány percet várok, hogy ne legyen túl forró (különben megég a paprika). Ezután beleteszem az őrölt paprikát, elkeverem a hagymával. Beleöntöm a paradicsomlevet, és még kb. fél-háromnegyed liter vizet. Majd beleteszek 3-4 evőkanál cukrot, 1-2 evőkanál ételízesítőt és egy nagy csipet sót. Ezután felforralom. Forrás után érdemes megkóstolni és újra fűszerezni. Amikor az ízek jól összeforrtak (csupán pár perc), leveszem a tűzről és átszűröm, hogy a hagyma ne rontsa az összképet. Újra tűzre teszem, és amint újra felforr, beleteszek 2-3 marék betűtésztát. Aki sűrűn szereti, az tehet bele többet is. Amint a tészta megfőtt kész is a remekmű!
Fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.
Palóc leves
Hozzávalók:
A füstölt szalonnát megpirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonna zsiradékjában üvegesre dinszteljük. Beletesszük a felkockázott húst. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra). A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a leves alap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.
Fő fogások:
Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel
Hozzávalók: